Miért (ne) vezess Bullet Journalt? - Egy csésze könyv ☕

2018. március 5., hétfő

Miért (ne) vezess Bullet Journalt?


Ahogyan a cím is kétértelmű, úgy a bejegyzésben is szeretném összeszedni azokat a pontokat és érveket, amelyek alapján egyrészt jó ötletnek, másrészt pedig rossz ötletnek tartom a Bullet Journal vezetését. Így, pár hónap elteltével már jobban átlátom kicsit a témát, és tudom, hogy miket tudtam megvalósítani általa, vagy éppen nem, s melyek azok az új tapasztalatok, amelyekre előzetesen nem gondoltam, vagy nem készültem fel.

Miért jó a Bullet Journal?

Az biztos, hogy aki belevág a vezetésébe, az nem veszíthet, csak nyerhet. Még akkor is, ha a végén feladja és inkább nem tölti ezzel az idejét, hiszen akkor ott a felismerés, hogy mégsem tudjuk rendszerezetten vezetni a napjainkat, s már ennek az ismerete is valami. Talán tudunk ellene másképp tenni. Viszont összességében, aki szerintem Bullet Journal írásába vág, tudatosabban tudja irányítani a mindennapjait. Ha belegondolunk, hogy például mit csináltunk három-négy nappal ezelőtt, úgy igazán és részletesen nem tudnánk elmondani. Napról napra veszítünk az emlékeinkből, és legfeljebb az érzete marad meg a dolgoknak, nem a konkrét dolog maga. Persze, az állandóan visszatérő események rögzülnek (mint például a munka vagy a suli), de azok a specifikus dolgok, amikre nem kerül sor állandóan, bizony-bizony felejtődnek. Régebben én is úgy voltam vele, hogy minek jegyezzek fel dolgokat, mikor amúgy is emlékszem rá? Jobb esetben, addig a pillanatig biztosan, amíg teljesítenem kell, de visszamenőleg már kevésbé tudom összeszedni, hogy miket végeztem el, vagy oldottam meg. 
A szó elszáll, az írás megmarad - ahogy mondani szokták, és a Bullet Journal esetében ez maximálisan igaz. Amióta vezetem és használom, valahogy tisztábbnak érzem a környezetem, és a feladataim. Tudom, mit mikor akarok megcsinálni, be tudom tervezni és nem bízom a véletlenre, hogy na meglesz majd ez is valamikor. A sok kisebb-nagyobb kudarcba fulladt terv, idővel eléggé le tudja rombolni az ember motivációját, és visszanézve, ha sorra veszem azokat a dolgokat, amikre nem tudtam időben vagy egyáltalán sort keríteni, hát... lehet, még attól is elveszi a kedvem, amibe belevágnék. Elfogy a kitartás, és eltűnik az elhatározás. 
Mivel leírom a feladataimat, valahogy konkrétabbnak tűnik minden tervem. Meg kell csinálnom, s szinte rossz érzés látni, ha valamit nem tudok időben kipipálni. Ez is egy fontos része a dolognak, hogy mondhatni jutalmazzam magam. A pipával lezárom a dolgot és befejezettnek tekintem, amitől én is jobban leszek. Elégedettebb. Motiváltabb. Sorra egymás követik a kis pipák a lapon jelezve, hogy mindenre időben sort tudtam keríteni, és ez nagy löketet tud adni a további tervek kitűzéséhez. Persze, így is lehet, hogy valamivel elcsúszik az ember akaratán kívül, viszont még mindig rendszerezettebbnek érzem a napjaimat, mintha egyáltalán nem írnám le a feladataimat. 

Amíg nem vezettem a Bullet Journalt, hiába volt megannyi címkézés és csillagozás az email fiókomban, hiába jegyeztem fel a telefonomba, vagy írtam a kézfejemre a fontos dolgokat, valami mindig félresiklott. Amikor határidőnaplót keztem keresgélni, ez volt az elsődleges: azért vezetni, hogy önmagamat jobban vezethessem.


- rendszerezi a mindennapjaidat, az életedet 
- biztosan nem felejtesz el semmit 
- precizitásra, kitartásra tanít 
- fejleszti a kreativitásod és kikapcsol 
- bármikor visszanézheted az elmúlt hetek és hónapok eseményeit


Miért rossz a Bullet Journal?

Persze, ez így eléggé erős kifejezés, viszont tény, hogy nem mindenkinek való a Bullet Journal írása. Bár segít rendszerezni és megtervezni a mindennapjainkat, valaki még a vezetésével sem tudja eléggé utolérni magát és bizony, jobban meggyűlik vele a gondja, mintsem segítené a mindennapjaiban. Lehet, hogy ez a dolog emberfüggő, viszont beszéltem róla egy barátnőmmel, aki szintén belevágott a Bullet Journal írásába, de egyszerűen nem jött be neki. Sosem ért oda, hogy beleírja a teendőit és amúgy is tudta fejből, mit mikor kell megcsinálnia. Nos, mondhatnánk azt is, hogy ez szokás kérdése és mint mindennek, ennek is bele kell épülnie a mindennapjainkba, de ízlések és pofonok... 
Bullet Journalt annak érdemes vezetni, aki úgymond szereti ráérősen tervezni. Nem mindenki igényli vagy nem mindenki tartja fontosnak, hogy ennyire részletesen vezesse a személyes dolgait. 
A másik dolog, ami el szokta venni az emberek kedvét, az a kreativitás, s azon belül is a kézügyesség hiánya. Én sem vagyok egy zseni rajzolás vagy festés terén, viszont valamennyire elboldogulok, akár szabad kézzel, akár másolással. Rengeteg ötletet lehet találni facebookon a Bullet Journal csoportokban, Youtube-on videók által, vagy a Pinteresten is, amelyekből inspirálódhatunk. A képekre rá lehet nagyítani és pontról pontra való dolgozással, szépen le lehet másolni, ami megtetszik. Persze, azzal is tisztában kell lenni, hogy mit tudunk lemásolni, mert bizony nem megy minden egykönnyen. A bonyolultabb, technikásabb dolgokon érdemes tovább görgetni, viszont ha találunk egy egyszerűbb, de szép ötletet, érdemes megpróbálkozni vele. S ez is fejleszthető. Lehet, hogy eleinte csak egyszerűbb ötleteket, rajzokat tudunk lemásolni, s később egyre jobban és szebben tudunk egy-egy ötletet megvalósítani, akár más ötlete alapján, akár saját elképzelés által. 

Általában ez szokott lenni az egyik buktató, hogy nincs türelme az illetőnek megtervezni az oldalak hangulatát, stílusát. Belekezd, még a lelkesedés eleinte meg is van, viszont ha folyamatosan ügyetlennek érzi magát az ember - s ügyetlennek, kevésbé szépnek a rajzot is -, akkor gyanús, hogy magát a Bullet Journal írását is abba fogja hagyni. Kicsit ahhoz tudom hasonlítani, mint mikor felveszel egy kedvelt ruhadarabot. Jól érzed magad benne, kényelmes, jóleső érzéssel tölt el, ellenben azzal a ruhával, amelyben csak feszengsz és egyszerűen rosszul érzed magad. Ha a Bullet Journal megjelenése sem olyan, ami elnyerné az ízlésed, valószínűleg nem szívesen fogod használni. 
A másik ehhez kapcsolódó dolog, az idő. Mert bizony, a Bullet Journal írása nagyon is igénybe veszi az ember szabadidejét és amiről először azt gondolnánk, hogy megvan percek alatt, az akár egy órát is jelenthet. Csak akkor érdemes Bullet Journal írásába fogni, ha van elég kitartásunk és türelmünk hozzá. Ha hónapról hónapra haladunk, akkor is rá kell szánni az időnket és energiánkat, a naptár megtervezésére, a teendős listák kialakítására, stb. Nem megy egyről a kettőre, és bár látjuk magunk előtt a célt, hogy jó és szép lesz, amit elgondoltunk, addig el kell jutni. Erre érdemes odafigyelni és tudatosítani, hogy ne közben vegye el a lelkesedést és a motivációt. 

Nem sorolnék kontra érveket, hogy miért ne vezess Bullet Journalt, mert ösztönözni és bátorítani szeretnélek, hogy igenis, próbálkozz meg vele. Lehet, hogy idővel tényleg úgy érzed majd, hogy még sincs rá szükséged, viszont a puding próbája az evés, és aki nem próbálja meg, nem is tudja, milyen. Ha kevésbé jó a kézügyességed és tudod magadról, hogy a nehezebben kivitelezhető illusztrációk, rajzok megtervezéséhez nem lenne türelmed, akkor próbálkozz más alternatívákkal. 



Minimalista Bullet Journal

A szabályos vonalak és tudatosan elrendezett felületek is tudnak egyfajta letisztultságot, szépséget adni. Egy jó tűfilc és vonalzó használatával egyszerű, de mutatós megjelenést tudsz kölcsönözni a füzetednek.

Használj színeket!

Ha megvan az alap Bullet Journal füzeted, egészítsd ki színekkel! Húzd ki a betűk körvonalát vagy töltsd ki őket! Húzz alá sorokat, keretezz, vagy készíts apró formákat, például virágmintát vagy rajzolj csillagokat. Máris érdekesebb és különlegesebb lesz az adott oldal.



Matrica, fénykép és dekortapasz

Ez az egyik legjobb módszer arra, ha nem igazán rajzolsz szépen, de mégis valami látványosat szeretnél kihozni a noteszedből. Tervezd meg az adott oldalakat, viszont hagyj helyet például egy-két fényképnek. Az oldalak szélére ragaszthatsz matricákat, vagy elválasztóként használhatsz dekortapaszokat is. Ezeket könnyen beszerezheted bármelyik írószerben.


Remélem, tudtam hasznosat mondani vagy újat, ami alapján Te is kedvet kapsz a Bullet Journal írásához! Ha van olyan ötlet, amelyet Te használsz a vezetéséhez, dekorálásához és bevált, oszd meg velem kommentben!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images