Téli hangulatú olvasmányok - Egy csésze könyv ☕

2020. december 26., szombat

Téli hangulatú olvasmányok


Amikor egy új könyv olvasásába fogok, nem igazán szoktam foglalkozni olyan részletekkel, minthogy az adott történet például nyáron játszódjon, csak mert éppen nyár van, vagy szintén Karácsonyra kerüljön sor, mert jelenleg amúgy is közelednek az ünnepek. Egy történetet általában önmagáért kezdek el olvasni, viszont kellemes megtapasztalás vagy meglepetés szokott lenni, hogyha valami illeszkedik vagy passzol a környezetemhez, az éppen aktuális időszakhoz, amelyet megélek. Ilyen formában van néhány könyv, amelyek kimondottan az ünnepekhez kapcsolódnak, s ezeket most megmutatnám nektek, ajánlott olvasmányként.

Charles Dickens - Karácsonyi ének

Az örök klasszikus


Gondolom, mindenki ismeri Charles Dickens remekművét, amelyet már oly sok formában nyomtattak újra, vagy amelyből megannyi filmfeldolgozás készült. Bár a filmet is előszeretettel nézem meg az ünnepek alatt, a könyv élménye az, amely igazán visszaadja a Karácsony hangulatát. Az, ahogyan elképzelteti az író a látottakat, s szinte érezhetővé válnak az illatok, páratlan érzést nyújt az olvasás során. Maga a történet pedig mindenképp tanulságos és szívet melengető, amely minduntalan eszébe juttatja az embernek, hogy Karácsonykor igazából nem a szép ajándékok jelentik az ünnepet (s itt nem a szívből jövő, személyes ajándékokra gondolok, inkább a méregdrága, felesleges költekezésből született dolgokra), hanem a szeretteinkkel együtt töltött idő, a jó beszélgetések és az egymásra való odafigyelés, egyszóval azok az élmények, melyeket pénzért nem lehet megvenni az életben. Ha még nem olvastad, egyszer mindenképp ismerkedj meg vele, és hidd el, olyan könyvvé válik számodra, amelyet minden évben előveszel majd az ünnepekkor, bekucorodsz a fotelba és a könyv megtölti a lelked melegséggel.


Carole Matthews - A csokiimádók karácsonya
Téli romantika


Carole Matthews könyvét egy véletlen böngészés folytán találtam, nézelődtem a molyon vagy más könyves oldalon, és egyszer csak ott volt: egy ismerős író, egy ismerős borító és azonnal eszembe juttatta azokat az időket, amikor a Csokoládéimádók klubját olvastam újra és újra. Néha kellenek a könnyed történetek, amelyek egyszerűen csak olvastatják magukat, nincsenek benne szövevényes bonyodalmak, rejtett információk, pusztán kikapcsolódást jelentenek, mint amikor egy hétvégi délutánon leülünk egy jó film elé és csak elmerülünk a látottakban. Carole Matthews könyvei kikapcsolnak, ellazítanak, de nem túl komplikáltak, amely most mindenképp pozitív jelző. Bár nem olvastam még a Csokiimádók karácsonyát, biztos vagyok benne, hogy a Csokoládéimádók klubja, illetve Csokoládéimádók diétájához hasonlóan nagyszerű könyv, amelyben megvan minden, ami kell egy jó délutáni kikapcsolódáshoz: csajosság, romantika, édesség (csoki minden mennyiségben), hangulat, humor, barátság és összetartás.

L. M. Montgomery - Anne karácsonya
Ami mindig megmelengeti a szíved...


L. M. Montgomery történetei mindig szíven találják az embert, legyen szó akár a Váratlan utazás történetekről, vagy Anne Shirley kalandjairól. Montgomery könyveit jellemezhetnénk úgy is, hogy ezek azok a történetek, amelyek még a legrosszabb történéseket is egy adag cukormázban mutatják be, viszont ezen elfogultság vagy szépítés ellenére is értékes tanulságot adnak az olvasó számára: a barátság fontosságát, a család erejének jelentőségét, az első szerelem szépségét. Egyszerű történetek, de annál különlegesebbek és kedvesebbek. Anne karácsonya című könyv egy olyan novelláskötet, amelybe az író több történetet fűzött össze, s amelyek mind-mind azt hivatottak megmutatni, hogy a jó mindig győzedelmeskedik, s hogy a szeretetnél, a családunk és barátaink iránt érzett tiszteletnél nincs hálásabb érzés. 

Jelen könyvvel kapcsolatosan - amely inkább kiegészítés -, érdemes elolvasni a teljes Anne sorozatot, amely kötetről kötetre mutatja be Anne Shirley életét. A könyvsorozatból többrészes film is készült, amelyet szintén ajánlanék megtekintésre. Gyermekkorom nagy kedvence.


Katherine Arden - A Medve és a Csalogány
Misztikus legendák


Az év nagy meglepetése volt számomra ez a könyv, amelynél elsőször a borító volt rám nagy hatással. Rögtön felkeltette az érdeklődésem, a tartalom elolvasása után pedig még inkább éreztem, hogy ezt a történetet mindenképp szeretném megismerni. Már az első oldalaktól kezdve átérezhető a fagyos tél ridegsége, amely mégis melegséggel tölti meg az ember szívét a szereplőknek és a cselekménynek köszönhetően, amelyet erősen átjár az orosz mondavilág, a mitologikus fordulatok és tündérmesébe illő elemek. Komoly olvasmány és mégis megvan benne az a gyermekirodalomra jellemző misztikusság, amelytől mégis könnyeddé válik ez a fantáziában gazdag történet. Egyszerre komoly és meseszerű. A tél ábrázolása végig kíséri a történetet, épp ezért mindenképp tökéletes olvasmány a hideg estékre, az újszerű elbeszélés és az orosz folklór pedig tovább emel a könyv különlegességén! Izgalmas és lebilincselő.


Josie Silver - Egy decemberi nap
Végtelenül romantikus


Két ​ember, tíz esély. Egy feledhetetlen szerelem története. 

Laurie szinte biztos benne, hogy csak a filmekben létezik a „szerelem első látásra". De egy havas decemberi napon buszra száll, a bepárásodott üvegen át meglát egy férfit, és rögtön tudja, hogy ő az igazi. Egy varázslatos pillanatra összekapcsolódik a tekintetük… aztán a busz továbbhajt. 
Laurie úgy érzi, meg van írva a csillagokban, hogy viszont kell látniuk egymást, ezért a következő évet azzal tölti, hogy London minden buszmegállóját és kávézóját tűvé teszi a férfi után. De nem sikerül időben megtalálnia. Egy karácsonyi bulin találkoznak újra – Laurie legjobb barátnője, Sarah boldogan mutatja be Laurie-nak az új pasiját… Ő az. A férfi, akit a busz ablakából látott. 
Aztán eltelik újabb tíz év, és ezalatt Laurie, Sarah és Jack sorsa barátság, kihagyott lehetőségek, és szívfájdalmak háromszögében rendeződik újra. Szívet melengető, derűs, megindító szerelmi történet, amelyet egyszerűen nem lehet letenni. A sors megmagyarázhatatlan fintorai a boldogsághoz vezető úton. 

Erről a könyvről már megtalálhatod a véleményezésemet az oldalon, amelyben részletesebben is bemutatom a tartalmat és a cselekményt, s hogy nekem miképpen tetszett. Ha érdekel, látogass el a Könyvmoly menüpontba!

* * *

Te milyen könyvet/könyveket olvasol szívesen a téli időszakban? Van kedvenced? Ha gondolod, írd meg kommentben!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images