Baló Andrea - Lelkem sötét éjszakája - Egy csésze könyv ☕

2019. január 6., vasárnap

Baló Andrea - Lelkem sötét éjszakája


Nyra Heran élete egyetlen szempillantás alatt káoszba borul, amikor egy tragikus, ám mégis sorsszerű találkozás a lelke mélységeibe vezető sötét ösvényre sodorja. Az idilli illúzió, melyben addig élt, hirtelen rémálommá válik, s könyörtelenül kiragadja a megszokott hétköznapokból. Családja gyilkosa elől Natel nyomozó oltalma alá kényszerül, aki viszont nem ad túl sok okot a bizalomra. Nyra válaszút elé kerül: magára ölti a tehetetlen áldozat szerepét és sodródik tovább az eseményekkel, vagy saját kezébe veszi sorsa irányítását, felfedve a titokzatos és kegyetlen Weyra indítékait. Önnön bensőjének felfedezésére indul lelke rejtelmeit kutatva, hogy megértse a háttérben meghúzódó nagyobb összefüggéseket. Ki lehet Weyra? Miért pont most bukkant fel és miért őt szemelte ki magának? Felismerései során előző életeken átívelő, iszonytató titkokat tár fel, melyek alapjaiban kérdőjelezik meg az önmagával és a világgal kapcsolatos addigi valóságát.

,,Kinek szól a könyv? 
Neked, amennyiben az alábbiakból magadra ismersz: 
Spiritualitáson alapuló és annak megtapasztalásaira épülő regényt keresel. 
Szereted a fantasy műfajt, és újfajta szemléletmódú történetet olvasnál. 
Lelked sötét éjszakájában bolyongsz, és a kiutat keresed. 
Érdekel az előző élet rejtélye, és hogy milyen befolyással is bírhat jelen életedre a múlt. 
Útmutatásra van szükséged lelked fejlődésének ösvényén. 
Szeretsz olvasni, és valami újra, eredetire vágysz.’’

A történet úgy kezdődik, mint megannyi más történet. Nyra Heran élete épp oly átlagos, mint bármelyikünké, viszont a hétköznapból egy pillanat alatt rugaszkodik el a fantázia világába, melyben semmi sem az, aminek látszik. Sőt, a fantáziánál talán sokkal találóbb szó a természetfeletti megnevezés. A furcsa történések lavináját az indítja el, amikor munkahelyén rátalál egy Ouija táblára. Rögtön felkelti a kíváncsiságát és a kezdetben szórakozásnak tűnő szellemidézés egy csapásra megfordítja Nyra addigi nyugodt, csendes életét. Nem szeretnék sokat elárulni a történetből, mert ahogyan én is ismeretlenül csöppentem a világába, úgy másnak is szeretném megadni a lehetőséget, hogy önmaga fedezze fel a Lelkem sötét éjszakája birodalmát. Azt a világot, amelyet Andrea megálmodott, amelyben Nyra Heran karakterét életre keltette, s melyben kezdetét veszi egy fordulatokban gazdag cselekmény, mely megannyi kalandban és misztikumban bővelkedik.

Ami számomra a legnagyobb újdonságot jelentette, az a főszereplő közlése, szemszögének használata és általa a cselekmények ismertetése volt. Más könyv esetében is tapasztaltam már, hogy a főszereplő úgymond többet gondolkodik, így sokkal részletesebben mutatja be, továbbá írja körül a gondolatait és érzéseit, viszont Nyra esetében - és ahogyan Andrea elképzelte -, ez még mélyebb és részletgazdagabb volt. Nyra Heran karaktere abszolút átérezhető volt. A vívódásai, a kérdései, érzéseinek kuszasága, és ahogyan megéli az eseményeket. Nem egy olyan helyzet volt, amelyre teljesen nyitottnak kell lennie az embernek, hogy meg tudja érteni és fel tudja dolgozni, s ebből a szempontból Nyra karaktere nagyon is működött. Élt a papíron, lélegzett és vele együtt izgultam végig az eseményeket. Kedvelhető, szerethető volt, akinek könnyen bújtam a bőrébe, és akivel együtt tudtam végig menni azon az úton, amelyet Andrea kijelölt számára a történetben.

A másik rendkívüli dolog, maga az író stílusa volt. Ritkán látni ennyire precíz, aprólékos munkával megírt történetet, végig érződött, hogy szívét-lelkét beleadta a történetbe és hogy ott van a sorok között, szinte figyelve az eseményeket. Ez viszont semmiképp sem vált a történet hátrányára. A szöveget választékosnak is mondhatnám, de ezzel a jelzővel meg sem közelítem a valóságot. Gyönyörű kifejezéseket használ, érzékletesen árnyalja a gondolatok és érzések bemutatását, szinte kézzel foghatóvá téve Nyra karakterét. Nagyon tetszett, hogy ennyi figyelmet szentel a szöveg szépségének és esztétikusságának, amely nem csak mutatott a papíron, hanem lélegzett és mesélt is. 

Az érzések és gondolatok körülírásával pedig még érthetőbbé és követhetőbbé vált, hogy Nyra hogyan derít fényt a titkokra, miképpen oldja meg az őt körülvevő rejtélyeket, s hogy miképpen teszi össze a kirakós darabkáit.
Általában, minden könyv esetében tudom, mire számíthatok. Valamennyire ismerteti a lehetséges eseményeket a tartalom, valamennyire körvonalazódik a téma és be lehet határolni, hogy milyen jellegű történetről is lesz szó. A Lelkem sötét éjszakája esetében, minden előzetesen kialakult meglátásom, elképzelésem szertefoszlott, viszont mindez kellemes csalódás volt számomra. 

Az első fejezetet tekintve, amennyire egyszerűnek tűnt a cselekmény, úgy állt minden a feje tetejére, és az utolsó oldalra érve teljes kavalkádként élt bennem a történet. Ezernyi kérdés zakatolt a fejemben, összezavartak az események és leginkább csalódott voltam - azért, mert nem olvashattam tovább. Ezek az érzések semmiképp sem negatívak voltak, sőt. Magával ragadó volt a stílus, a történet és mindaz, amit Andrea megálmodott, majd megvalósított és papírra vetett. Gyönyörű könyv, izgalmas, fordulatos, egyedi hangvétellel megírva, amelyet szívből ajánlok mindenkinek.
Az első könyvet inkább felvezetőnek mondanám, amely önmagában is egy nagyon élvezetes és izgalmas történetet ad az olvasó kezébe - egy gyönyörű borítóba öltöztetve -, viszont a történet végére érve megannyi kérdés marad a levegőben, amelyre csak a második kötet adhatja majd meg a válaszokat. Kíváncsian várom a folytatást és remélem, hogy ezzel a kis ajánlóval Nektek is sikerült meghoznom a kedveteket az elolvasásához! 
Baló Andrea oldalát a feltüntetett forrásokra, vagy az alábbi linken érhetitek el, ahol lehetőségeket van megrendelni a könyvet! Az oldalon az én véleményemet is megtalálhatjátok az ajánlásoknál!

Elérhetőségek 


Hatalmas élmény, öröm és megtiszteltetés volt megismerni téged és a történeted! 

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy előolvasód lehettem! :)

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images