Alexandra Frey és Autumn Totton - Én · Itt · Most - Egy csésze könyv ☕

2019. március 16., szombat

Alexandra Frey és Autumn Totton - Én · Itt · Most

Merre járnak a gondolataid? A múlton rágódsz, a jövő miatt szorongsz? Állj meg egy pillanatra! Gondold meg: mikor figyelted meg utoljára a felhők formáját? Mikor szívtad be utoljára egy virág illatát? Mikor érte nedves fű a talpad? Kószáltál mostanában csak úgy, céltalanul? Szoktál hálát érezni mindazért, amivel megajándékozott az élet? Ez a gyakorlókönyv fogódzót nyújt az apró dolgok újrafelfedezéséhez, és segít felszínre hozni a benned rejlő kreativitást. Rajzolj, színezz és vezess naplót a megfigyeléseidről. Járd be a feladatok kijelölte utat, és tapasztald meg a változást. Vegyél mély lélegzetet, nézz körül, és érkezz meg a jelenbe. Ne mondd, hogy majd holnap. Itt és most. Alexandra Frey és Autumn Totton, a londoni The Mindfulness Project alapítói, a tudatos jelenlét tanítását és népszerűsítését tűzték ki célul. Kurzusaikon és szemináriumaikon a résztvevők olyan gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg, amelyek gazdagabbá, teljesebbé, nyugodtabbá teszik az életüket.

Az utóbbi időben egyre jobban elkezdtek érdekelni az önismereti, önfejlesztő jellegű könyvek. Régebben kicsit szkeptikus voltam az ilyen témájú könyvekkel szemben, viszont lehet ez is korhoz kötött, mit mikor kezdünk el értékelni, vagy mikor kezd el foglalkoztatni bennünket. Nálam talán most jött el a pillanata. Magával a mindfulness kifejezéssel körülbelül fél évvel ezelőtt találkoztam, amikor a jelenleg is használt határidőnaplómat beszereztem (erről >ebben< a bejegyzésben olvashatsz bővebben, ha érdekel) és már akkor felkeltette a figyelmem az a módszer vagy elgondolás, hogy sokkal tudatosabban kellene megélnünk a mindennapjainkat. A hetek és a hónapok elrohannak mellettünk, számtalan feladatot teljesítünk, valamint kötelezettségeknek teszünk eleget, s mindeközben kicsit elfelejtkezünk önmagunkról. Itt most nem feltétlen a manapság trendként használt "énidő" fogalomra gondolok - bár ez is lényeges -, hanem arra, hogy jobban odafigyeljünk önmagunkra és tudatosabban megéljük a bennünk zajló változásokat. Csalódottak vagyunk, vagy éppen boldogok, izgatottak vagy levertek? Bár elismerjük ezeket az érzelmi változásokat, viszont nagyobb jelentőséget nem tulajdonítunk nekik. Miért érezzük, vagy éppen miért nem? Minden bennünk történő folyamat kihatással van a mindennapjainkra. Önmagunkkal, és önmagunkban rendben lenni annyit tesz, mint teljesebb életet élni. S itt most nem hatalmas dolgokra gondolok, de manapság olyan szinten mókuskerék jellegű életet élünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk azokat a jeleket, amelyeket a testünk jelez. Kialvatlanság, fáradékonyság, szorongás, álmatlanság, türelmetlenség, ingerlékenység, és sorolhatnám... lehet, hogy tisztában vagyunk az okokkal, miért vagyunk éppen ilyen hangulatban, viszont az egésznek a gyökere bennünk van és nem a minket ért hatásokban. Mint mikor azt mondjuk valamire, hogy képtelenek vagyunk rá... akkor valóban, azok is vagyunk, képtelenek, De ha pozitívan állunk valamihez, nagyobb esélyt kapunk, avagy adunk magunknak arra, hogy tényleg sikerüljön. Vagy, hogy egy további példával éljek: minden fejben dől el. Nem szeretnék átmenni ilyen világmegváltó gondolatvezetésbe, a bejegyzéssel sem ez a célom, csupán körvonalazni szerettem volna mindazt, amit a mindfulness, mint elgondolás vagy módszer magába foglal. Tudatosság, jelen lenni a jelenben és, sokkal nagyobb odafigyeléssel lenni önmagunk iránt, mert az élet nem csak koránkelés, nem csak munka, nem csak feladatok sokasága, nem csak elvárások tömkelege, és végképp nem egy olyan élet, amelyben elfelejtünk élni.

A könyv maga egy rövid bevezető, és ismertető után rögtön a közepébe vág a dolgoknak, és néhány oldal után már ki is próbálhatjuk az első gyakorlatot. A könyv felépítését tekintve tehát leginkább gyakorlatok sorozatából áll, semmint általános jellegű leírásokból, hogy mit is jelent a mindfulness. Maguk a gyakorlatok akár többször is elvégezhetőek. Vannak benne olyan típusú feladatok, amikor kimondottan a könyvbe kell valamit leírni, összegezni, vagy épp rajzolni, viszont nagyon sok könyvtől független feladat is van, amelyet akármikor kipróbálhatunk. Kicsit emlékeztet Keri Smith - Nyírd ki ezt a naplót című könyvére, amelyben hasonló kreatív feladatokat lehet teljesíteni, viszont ez annál több, és jóval sokrétűbb. 
Megmosolyogtató jelleggel, ebben a könyvben is szerepel egy teszt, amely valamelyest besorolja az embert egy olyan típusba, amelybe jelenleg tartozik annak függvényében, hogy mennyire él a jelenben, vagy éppenséggel mennyire nem tudatosan éli meg azt. Én egy ilyen köztes típusnak feleltem meg a válaszaim alapján, ami visszajelzés is lehet, valamint iránymutatás, hogy hol vagyok jelenleg és hová érdemes tartanom. A feladatok pedig roppant szórakoztatóak. Vannak egészen elgondolkodtató gyakorlatok, viszont akadnak túlságosan egyszerűek is, amelyeket talán az ember nem is tud mire vélni először és felteszi magának a kérdést, hogy nekem ezt most komolyan meg kell csinálni?, de igen... Gondolok itt például arra, hogy az egyik gyakorlatnál percekig semmit sem kell csinálni és csak arra kell figyelni, hogy ezekben a percekben mi zajlik le benned, mire gondolsz, mit érzékelsz, továbbá érzel. Kicsit viccesnek vagy bagatellnek tűnhet, de van benne valami különleges és érdekes, amely valamilyen módon felszabadít, ellazít, majd nyitottabbá tesz. Az egyik kedvencem, amelyet még nem próbáltam, hogy az egyik lapot ki kell tépni, írni kell rá egy verset, majd papírrepülővé kell hajtogatni és aztán szélnek ereszteni. Merre repül? Ki találja meg? Elolvassa valaki a verset? Ha igen, mi tükröződik majd az arcán? 

További feladatpéldák, hogy kicsit rálátást kapj a könyv jellegére: 

Mulandóság - Készíts egy listát a múltbéli aggodalmaidról, örömeidről, kihívásaidról és sikereidről. 
Ültess el egy magot - Ültess valamit. Nevezd el, gondoskodj róla minden nap odafigyeléssel. Rajzold le a változásait. 
Falra mászom tőle - Írd tele a falakat olyan dolgokkal, amelyek az őrületbe kergetnek, mint például önmagad állandó kritizálása, bosszúságok, aggodalmak, negatív gondolatok. Írd őket összevissza, egymásra, mindenféle színekkel és formában. 
Csillaglesen - Nézd a csillagos eget és tegyél pipát azokhoz a csillagképekhez, amelyeket megtaláltál. 
Eggyel kevesebb megbánás - Gondolj egy közeli barátodra, akivel az évek során elvesztettétek egymást. Írj neki, szerezd meg a címét és küldd el neki a levelet. 

Maga a könyv nagyon egyszerű, nincs túlillusztrálva, vagy megannyi színes képpel ellátva, viszont ettől válik igazán kreatívvá a folyamat, hogy mi magunk színezhetjük ki az oldalakat, valamint az adott ábrákat. 
Bátran tudom ajánlani ezt a könyvet, hogyha valami érdekesre vágysz, ami kiszakít a mindennapokból, teret ad a kreativitásnak, és segít kicsit jobban felfedezni, megismerni, illetve megérteni önmagad. A könyv maga nagyon szép kivitelezésű, minden oldala nagyon precíz és részletes, a tartalom pedig nagyon megnyugtató és lélekmelengető, amely szerintem mindenki számára inspiráló lehet. Ha pedig korábban már próbáltad Keri Smith - Nyírd ki ezt a naplót c. könyvét, és tetszett, ebben sem fogsz csalódni. 

Ha érdekelt ez a bejegyzés, és esetleg szeretnél még ilyen jellegű írásokat, továbbá könyvajánlókat olvasni, hagyj kommentet és mondd el a véleményed!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images