Dr. Arlene K. Unger - 50 mindfulness gyakorlat - Egy csésze könyv ☕

2019. április 1., hétfő

Dr. Arlene K. Unger - 50 mindfulness gyakorlat


Az előző bejegyzést folytatva, ismét hoztam nektek egy mindfulness témával kapcsolatos könyvet, amelyet nemrég szereztem be. Alexandra Frey és Autumn Totton - Én · Itt · Most című könyvével ellentétben, amely leginkább gyakorlatokra és önismereti, továbbá önfejlesztő feladatokra hoz példát, Arlene K. Unger könyve inkább lelki feltöltődést és kikapcsolódást jelent. Maga a könyv szerintem kivitelezésre is bámulatosan szép, nem csak kívül, hanem belül is. Számtalan illusztráció található benne, akár az adott fejezet szemléltetéseként, de a fejezetek különválasztásánál is találhatunk plusz oldalakat, amelyek szemet gyönyörködtetően színesek és részletesek.


,,Mindannyian ​nyugodt és boldog életre vágyunk, de csak néhányunknak sikerül megtalálnia. A helyzet az, hogy nem vagyunk felkészülve a 21. századra: túl gyors, túl zsúfolt, túl pörgős. És minél stresszesebb az életünk, annál nehezebb megtalálnunk az oázist, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. 
De nem muszáj így lennie! Létezik segítség a mindennapok megpróbáltatásai ellen, amely megtöri a stressz által generált ördögi kört. Ez a könyv olyan vizualizációkat mutat be, amelyek hamar és eredményesen segítenek abban, hogy lelassuljunk és megnyugodjunk – bárhol legyünk és bármit csinálunk is. Ez a gyönyörű és praktikus kötet olyan bizonyítottan működő pszichológiai technikákra támaszkodik, mint a mindfulness, a kognitív viselkedésterápia vagy az emocionális agytorna. 
Méretének köszönhetően a könyv tökéletesen alkalmas arra, hogy bárhol is vagyunk, mindig velünk legyen és elővegyük, ha segítségre van szükségünk. Nyissuk ki bátran, hogy megtaláljuk a belső békénket ebben a zűrzavaros világban.''

A mindfulness gyakorlatok mellett szerettem volna egy olyan könyvet is olvasni, amely inkább általánosságban járja körül a témát, és nem feltétlen feladatokra összpontosít, tehát főleg olyan jellegűt szerettem volna találni, ami inkább olvasós és nem gyakorlati jellegű. Arlene K. Unger könyve fejezetről fejezetre hoz példákat különféle élethelyzetekre, gondolatokra és szituációkra. Olyan mindennapi példák ezek, amelyek a mi életünk részét is képezik, s közben bemutatja, hogy hogyan tudjuk a mindfulnessel kellemesebbé, többé vagy éppen pozitívabbá tenni. 


Izgulsz, amikor mások előtt kell szerepelned? 
Hajlamos vagy a nassolásra, csak mert unatkozol? 
Már előre stresszesnek érezzük magunkat munka előtt? 
Nehéz megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között? 


Sok olyan helyzetre hoz példát, amelyeket mi is nap mint nap megélünk, és sokszor tényleg elég lenne lassítani, kicsit befelé tekinteni, hogy sokkal eredményesebben, teljesebben vagy pozitívabban éljük meg ezeket a pillanatokat. Amellett, hogy felhívja az író a figyelmet arra, hogy érdemes mindezekre tudatosabban odafigyelni, gyakorlati példákat is ajánl az adott szituációkhoz. A könyv további különlegessége, hogy színezős részek is vannak, amelyeket kedvünkre dekorálhatunk, olykor két oldalnyi felület áll rendelkezésünkre, de mandala ábrák is találhatóak benne.


~ ° ~
  
Részlet - Legyünk nagyvonalúak

A nyugalom elérésének egyik útja az, ha befelé figyelés helyett kifelé figyelünk. Ez a gyakorlat az "előre kifizetés"-en alapszik. Az ötlet az, hogy elismerjük a jót, ami velünk történik, és valakinek továbbadjuk azt. A megelőlegezés megbecsülést vált ki és közösséget teremt. 

1. Ahogy reggel a tükör előtt állunk, gondoljunk egy kedves cselekedetre, amellyel jól jártunk - talán valaki elvitt egyszer autóval, amikor szakadt az eső, vagy egy kollégánk segített megoldani valamit. Fejben mondjuk érte köszönetet. 

2. Fogadjuk meg, hogy a nap során valamikor tovább fogjuk adni ezt a kedvességet. Nem annak az embernek kell meghálálnunk, aki jót tett velünk; ha lehetséges, a kedvesség stafétabotját valaki másnak adjuk át. Vehetünk például valakinek egy kávét, vagy segíthetünk leadni egy babakocsit a buszról. Figyeljük meg, mennyire jól fog esni, ha jót teszünk másokkal. 

Mikor alkalmazzuk? - Harminc napon keresztül minden nap próbáljuk gyakorolni, és figyeljük meg a körülöttünk lévőkön, hogyan hat a varázslat.

A könyvnek amúgy van egy párja, avagy kiegészítő kötete, ami nem (csak) a nyugalom megtalálásában, gyakorlásában segít, hanem a relaxációban és pihenésben. Hasonló a tematikája a Nyugalom c. kötethez, ugyanazt az elgondolást viszi tovább, viszont másféle gyakorlatokkal és példákkal körüljárva a mindfulness témáját, a pihentető alvás vonatkozásában. Szerintem a kettőt együtt érdemes használni.


,,Pszichológiai kutatások bizonyították, hogy a gondolkodásmódunk meghatározza a közérzetünket. Ez a kötet nagyszerű vizuális és gyakorlati eszköz mindenki számára, aki boldogabbnak, nyugodtabbnak és magabiztosabbnak szeretné érezni magát. A könyvben található ötven gyakorlat három, a pszichoterápiában használt technikát tartalmaznak: az emocionális agytornát, a kognitív viselkedésterápiát és az éber figyelmen (mindfulness) alapuló stresszcsökkentést. Élsportolók már jó ideje használják a módszert, de bárki más is hasznát veszi: a jelenlegi agykutatások eredményei szerint a képzelet ereje pozitív hatással bír a terveink megvalósítása, az érzékelés, a fókuszálás és a cselekedeteink kivitelezése szempontjából.''

~  °  ~

Részlet - Rajzoljunk az égboltra

Most egy olyan vizualizációs gyakorlat következik, amelynek segítségével megszabadulhatunk a napközben felhalmozódott bosszúságoktól: a fülünkbe jutott egy rólunk suttogott pletyka, vagy munkahelyi nehézségeink támadtak, netán összevesztünk valamelyik szerettünkkel - ezek mindegyike útját állhatja a nyugodt alvásnak. A kognitív viselkedésterápiában célul tűzzük ki a gyötrő gondolatok azonosítását, majd elengedését, hogy elménk megtisztítása révén az alvás mezejére léphessünk. 

1. Hunyjuk be a szemünket, és feküdjünk le. Minden egyes lélegzetvételnél képzeljük el, hogy a testünk felemelkedik az éjszakai égbolt felé. Néhány perc múlva elérjük a csillagokat. 

2. Észrevesszük, hogy a kezünkben van egy nagy fehér toll. Kezdjünk betűket vésni a sötét égre: felsoroljuk, milyen jó és milyen rossz dolgok történek velünk aznap. Ha kellemetlen dolgot írunk fel, a szavak hullócsillagként hagyják el az égboltot. Amikor viszont jó dolgok kerülnek fel, azok ott maradnak.

3. Amikor már nincs mit feljegyeznünk, visszalebegünk az ágyba. Pillantásunk a csillagos égboltra vetjük: pozitív gondolataink ott világítanak ragyogó csillagként az éjszaka sötétjében. 

Mikor alkalmazzuk? - Lefekvés előtt végezzük ezt a meditációt. Az eget megfestő tollunk segítségével láthatjuk, hogyan semlegesíthetjük az elménkben tomboló káoszt. Hamarosan azt is érzékeljük, hogy a gyakorlat hatására álmaink is kellemesebbé válnak.

~  °  ~

Én nagyon megszerettem mindkét könyvet, szeretem lapozgatni őket, inspirálódni általuk, egyszerűen megnyugtató olvasni és használni őket. A rajzolós részek is nagyon kreatívak és ötletesek, jó érzés színekkel megtölteni őket, az adott fejezetek és témák pedig rávilágítanak arra, hogy mennyire magától értetődőnek veszünk dolgokat, vagy éppen észre sem vesszük őket, a könyv viszont valahogy emlékeztet rájuk és felhívja ezekre a figyelmet. Tanulságos és általa, talán jobban odafigyelhetünk önmagunkra és a környezetünkre. 

Ha tetszett a bejegyzés, mindenképp írj kommentet és mondd el a véleményed a témában!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images