Lorna Scobie - 365 kreatív nap - Egy csésze könyv ☕

2021. május 2., vasárnap

Lorna Scobie - 365 kreatív nap


A 365 kreatív nap olyan inspiráló kiadvány, amely kreativitásra buzdít, és fellobbantja benned a művészetek iránti szenvedélyt. Lorna Scobie szakértő bevezet a kalligráfia és a tónusozás rejtelmeibe, megismerteti veled a perspektívákat és a portrérajzolás titkait, valamint különböző minták tervezésére bátorít. Ezekkel a változatos feladatokkal fejlesztheted készségeid, és rálelhetsz saját művészeti stílusodra. A különböző eszközökkel és anyagokkal való kísérletezés és az improvizálás révén a szerző azt is bemutatja, hogy a rajzolás nem feltétlenül félelmetes dolog – csak arra a bizonyos kezdőlökésre van szükség. Lehetsz kezdő, haladó vagy akár mesterfokon is űzheted a rajzolás művészetét, a 365 kreatív nap garantáltan beindítja a fantáziád, és nap mint nap alkotásra ösztönöz.

Mindig is nagyon szerettem rajzolni, festeni. Gyerekkoromban is szívesen próbáltam ki az újabbnál újabb kreatív dolgokat - üvegfestés, decoupage technika, számfestés, stb -, és ez a szeretet máig megmaradt. Néhány éve megvettem Keri Smith Nyírd ki ezt a naplót című könyv egyik változatát is, ami szintén nagy kedvenc volt nálam, majd megismertem Johanna Basford színezőit is, amelyet ugyanolyan szívesen forgattam és használtam, amikor időm engedte a hétköznapok során. Most egy ugyanilyen, kreatív jellegű könyvvel találkoztam a napokban, amelyről mindenképp szerettem volna bejegyzést írni, hátha még nem ismeritek és ha hozzám hasonlóan, szintén szerettek kreatívkodni a szabadidőtökben, akkor ez a kötet minden bizonnyal felkelti az érdeklődéseteket.

A könyv Lorna Scobie 365 kreatív nap című alkotása, amely egy olyan inspiráló kiadvány, ami nevéből adódóan is mindennapi kreativitásra ösztönöz. 365 napon keresztül, minden nap alkothatunk valami nagyszerűt, legyen szó a kalligráfia gyakorlásáról, a tónus megfelelő használatáról, különböző minták és formák egyszerű ábrázolásáról, vagy a perspektívák titkairól. Na persze, a 365 nap csak egy lehetőség, hogy minden napra legyen valami alkotni való, tehát ha úgy tartja kedvünk, egyszerre több kreatív gyakorlatot is teljesíthetünk. Változatos feladatokra hoz példát a könyv, amelyek összessége nem csak szemet gyönyörködtető, de mindemellett rendkívül inspiráló és szórakoztató is. Olvastam egyszer, hogy a kreativitás nem feltétlenül a tehetségtől függ, hanem önbizalomtól és bátorságtól, amellyel előcsalogathatjuk önmagunkból a kreatív énünket. Mint minden más esetben, ez is gyakorlás kérdése és Lorna Scobie könyve szerintem ehhez remek alapot nyújt, hogy az is megismerkedhessen az alkotás és kreativitás szeretetével, aki úgy gondolja, kevésbé ügyes kezű vagy eddig még semmilyen formában nem kísérletezett kreatív tevékenységek kipróbálásával.
 
Ami még pozitívum a könyvben, hogy nincs egyetlen megoldás, hiszen egyénenként változik az elképzelés és az ízlés, így a könyv színekkel és formákkal való megtöltése mind-mind az olvasó képzeletére, elgondolására van bízva, úgy alkotsz és sajátítod el a feladat instrukcióit, ahogyan Te szeretnéd. Nincs rossz színválasztás, nincs téves megoldás és ez szerintem roppant felszabadító érzés.
A könyv nem csak a rajzolással és festéssel ismerkedtet meg, hanem a különböző anyagok és eszközök használatával is, ezáltal is érzékeltetve, hogy a kreativitás mennyire széles skálán mozog, és hogy számtalan lehetőség a rendelkezésünkre áll a bennünk rejlő kreatív énünk mozgósításához. Lehetsz kezdő, haladó vagy űzheted mesterfokon a rajzolás vagy festés művészetét, szerintem remek kikapcsolódást nyújthat a könyv bárki számára, akihez közel áll ez a téma és talán másokat is kreatív percekre sarkall majd ez a látványos és igényes könyv, amely 365 napon keresztül kézen fogva kíséri végig az olvasót a kreativitás útján.

Ha szeretnél belepillantani a könyvbe, mutatok két videót:


 
 
 
 
Te szoktál alkotni? Festeni, rajzolni, valamilyen módon kreatívkodni? 
Ismersz esetleg más könyvet, amely ehhez hasonló? 
Ha szeretnél, írd meg a véleményed kommentben!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images